HISTORIE



HISTORIE




HISTORIE



THEATER-, CONCERT- EN TOONZAAL


Theater Astoria wordt in 1925 gebouwd onder architectuur van de heer Van der Schaaf. In die tijd draagt het de naam Zaal Beskers. Het ontwerp wordt gekenmerkt door een typisch twintigste-eeuwse Art Deco stijl en telt vele historische elementen uit die periode, gekenmerkt door strakke lijnen en geometrische patronen.

Het gebouw wordt ontworpen als theater-, toon- en concertzaal. Vanaf de twintiger jaren van de vorige eeuw staan vrijwel alle bekende Nederlandse artiesten uit die tijd op het podium.


BIOSCOOP ASTORIA


In 1947 wordt Zaal Beskers uitgebreid met een bioscoopfunctie. Omdat het gebouw is ontworpen als theater-, toon- en concertzaal, is een verbouwing noodzakelijk. Op de tweede etage wordt een ruimte omgebouwd tot projectieruimte en in de zaal worden verschillende muren aangebracht om ruim vijfhonderd bezoekers in goede banen naar hun zitplaats te kunnen leiden. Om de bioscoop voldoende te kunnen verduisteren worden alle raampartijen dicht gemetseld. Jaren later worden ook de buitenzijden van de ramen bedekt met platen. Gedurende vele jaren zorgt dit voor een doffe en gesloten aanblik van het gebouw. Noemenswaardig is echter dat juist deze ingrepen erop hebben toegezien dat de meeste authentieke glas-in-lood-ramen tot op de dag van vandaag behouden zijn gebleven.

Op de tweede etage van de bioscoop bevindt zich de projectieruimte. Een kleine stenen trap leidt naar een intieme ruimte met een groots karakter. Twee grote betonnen blokken op de vloer vormen de sokkels voor de gietijzeren frames van de filmprojectoren. Door kleine vierkante gaten in de muur schijnt het licht van de projectoren op het filmdoek, dat zich tientallen meters verderop boven de bühne bevindt. De eerste film die in Bioscoop Astoria wordt getoond is de avonturenfilm 'De zoon van Monte Cristo', maar ook 'Some Like it Hot' met Marilyn Monroe passeert de revue in Bioscoop Astoria. In de pauze kan een ijsje of snoep worden gekocht. Heden ten dage mag Theater Astoria soms oud-bezoekers ontvangen die warme herinneringen delen over deze tijd.

Ter ere van de rijke geschiedenis van het theater staat op de eerste etage een filmprojector uit 1924 van de firma Ernemann. De 180 centimeter hoge en 130 centimeter lange projector weegt ruim tweehonderdvijftig kilogram. Vandaag de dag bestaan nog maar weinig filmrollen die afgespeeld kunnen worden op dergelijke projectoren. De reden hiervan is dat deze filmrollen, na vertoning, werden vernietigd om ongecontroleerde distributie te voorkomen.


RESTAURATIE



GELEIDELIJK VERVAL


Medio jaren zestig van de vorige eeuw ontstaan uitdagingen voor de bioscoopbranche. Zowel interne problemen (zoals financiering, exploitatiemethoden en het distributiestelsel) alsmede externe problemen (zoals structurele veranderingen in de vrijetijdsbesteding) zorgen ervoor dat het bioscoopbezoek als gewoonteverschijnsel voor een groot deel verdwijnt. Ook vormen nieuwe technische ontwikkelingen een uitdaging voor de bioscoopbranche, de televisie groeit uit tot een massamedium dat in 1961 al in een miljoen Nederlandse huiskamers te vinden is. Ten gevolge van deze veranderingen wordt eind jaren zestig de laatste film gedraaid in Bioscoop Astoria.

Gedurende de dertig daaropvolgende jaren wordt het gebouw gebruikt voor diverse doeleinden: als bandencentrum, jongerencentrum en voor telemail activiteiten. Na jaren gediend te hebben als opslag, wordt het gebouw verwaarloosd. Er volgt een periode van verval en het gebouw staat meermaals op de nominatie gesloopt te worden. Eind vorige eeuw komt de sloop heel dichtbij, als een prestigieus plan opduikt voor de bouw van een supermarkt met daarboven 22 appartementen. Gelukkig wordt de uitvoering van het plan ternauwernood verijdeld.


OORSPRONKELIJKE ART DECO STIJL


Dat Theater Astoria in oude luister is hersteld, is te danken aan het enthousiasme en de gedrevenheid van de huidige eigenaren Marianne en Eddy de Vries. In 1996 is het theater, door particulier initiatief, zowel van de buiten- als de binnenkant volledig gerestaureerd. 

Created by potrace 1.10, written by Peter Selinger 2001-2011

115 m²

glas

350 meter

schuurpapier

51

kwasten

530 liter

verf

Door de restauratie komt de Art Deco signatuur van architect Van der Schaaf weer volledig tot haar recht. De kenmerken van deze vroeg twintigste-eeuwse stijlbeweging zijn terug te zien in strakke lijnen, prachtige glas-in-loodramen, houten lambriseringen, gedurfde geometrische patronen en een levendig kleurenpalet. Art Deco vormt een belangrijk onderdeel van onze culturele erfenis en heeft een blijvende impact gehad op de kunstwereld. Vandaag de dag worden de gebruikte ambachtelijke technieken en hoogwaardige materialen, de kwaliteit en de vakmanschap nog steeds erg gewaardeerd. Wil je je verder verdiepen in deze stijl? Bekijk deze publicaties.

De entree wordt verlicht door twee hanglampen geassembleerd aan een lange pendel. De spectaculaire glaskappen zijn mondgeblazen en bestaan uit opaal wit glas. De lampen hebben meerdere etages in twaalfhoekige vorm. Art Deco puur sang. In de theaterzaal staan verschillende Art Deco meubels, zoals een kapel vitrinekast uit België, lederen clubzetels en een rooktafel. Op het podium is een woonkamer uit het jaar 1920 tastbare realiteit geworden. Tussen de met bloemen gedecoreerde zetels staat een fraaie sofa uit Duitsland. De sofa zit heerlijk, alleen de spiraalveren legt haar antieke oorsprong bloot.

In het theater zijn verscheidene kunstvoorwerpen te bezichtigen uit de jaren 1890 tot 1930. Zo heeft men in de VIP-Loge, zittende in een theaterstoel uit het Alte Oper Frankfurt, zicht op een prachtige Belgische Art Deco kroonluchter. De kroonluchter is gemaakt van massief brons en weegt maar liefst dertig kilogram. Ook glaskunst is te bezichtigen. Op een zuil schittert het amber-kleurige glas van een vaas gemaakt in de kristal- en glasfabriek Val Saint Lambert te Seraing (België). De vaas is ontworpen door Rene Delvenne en Charles Gaffart  en maakt onderdeel uit van de beroemde Luxval serie, ontworpen ter gelegenheid van de Olympische spelen van 1936. In de vitrinekasten schitteren kleinere objecten zoals sieraden en hoedenpennen. Door deze Art Deco en Art Nouveau kunstvoorwerpen te tonen, tezamen met de jaren twintig inrichting, is de jaren '20 sfeer compleet.


RESTAURATIEPROJECTEN


We delen graag ons enthousiasme over de restauratie en houden je op de hoogte over de voortgang van restauratieprojecten.


VERDUURZAMING VERLICHTING


We zijn volop bezig met het verduurzamen van het theater. In de afgelopen weken zijn we volledig overgegaan op ledverlichting. Een belangrijke, maar veelomvattende operatie. We hebben meer dan 40 meter gootverlichting vervangen. Deze lampen verlichten van voor tot achter de binnenkant het gebouw. Om de verlichting in de meters brede kroonluchter te vervangen, is deze volledig naar beneden getakeld. Ook de lampen aan de buitenzijde van het theater zijn vervangen door duurzame ledverlichting, zodat we ook in de donkere winterdagen kunnen genieten van monumentaal erfgoed. 


STRAK IN DE LAK!


Gelukt! We zijn opnieuw een stap dichterbij het terugbrengen van het theater in haar oorspronkelijke stijl. Het schilderwerk aan de buitenkant van het pand moest volledig worden vernieuwd. De steiger is onlangs weggehaald, waardoor de geschilderde kozijnen weer prachtig te bewonderen zijn. Het gebouw komt dus weer mooi uit de verf, zoals door de architect is bedoeld. Kom het resultaat bekijken!


MUURBEKLEDING VAN GORDON CONWAY


In de entree pronkt nu behang dat in de jaren dertig van de vorige eeuw de muren bekleedde. Het gedurfde geometrische patroon komt uit een archiefdocument van 1930 en belichaamt het Art Deco tijdperk. Het behang is vernoemd naar grafisch ontwerpster Gordon Conway (1894 - 1956). Conway tekende, gedurende haar tweeëntwintig jaar lange carrière, ongeveer 5000 ontwerpen. Ook ontwierp ze honderden kostuums en decors voor theater- en filmproducties. Conway was een opmerkelijke vrouw, niet alleen vanwege haar talent, maar ook vanwege haar vermogen invloed uit te oefenen op de wens van vrouwen voor meer culturele, seksuele en juridische vrijheden. Ze was bekend om haar tekeningen van wereldwijze en onafhankelijke vrouwen, de zogenoemde 'New Women'.


TIJD VOOR EEN NIEUW SAUSJE


Van buiten is niks te zien, maar binnen speelt zich veel af. Na het uitvoeren van kleurenonderzoek, is de keuze gevallen voor de kleur groen. Een kleur die precies past in het tijdsbeeld van de jaren ’20. De nieuwe muurverf zit er al voor een groot deel op. Over een aantal weken zullen de muren weer stralen als vanouds.


NIEUWSBRIEF


Op de hoogte blijven van het restauratienieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze ieder kwartaal.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

BLIJF VERBONDEN


WENSPROJECTEN


Benieuwd naar onze toekomstige restauratieprojecten? Houd ons in de gaten!


ENERGIEBESPARENDE MAATREGELEN


Ook bij het restaureren en onderhouden van Astoria zijn duurzaamheid en energiebesparende maatregelen niet meer weg te denken. Omdat de combinatie van duurzaam energiegebruik en een oud monument niet vanzelfsprekend is, zijn we druk bezig met het bedenken van toekomstbestendige oplossingen voor het energieverbruik, die recht doen aan het monumentale karakter van het theater. Een van de mogelijkheden die we onderzoeken is het aanbrengen van zonnepanelen op het platte dak, niet zichtbaar vanaf de straat.


THEATERNIEUWS


Nieuwsgierig geworden naar het theater? Hier lees en luister je wat over het theater verscheen in kranten, magazines en op de radio.

Theater Astoria
02 jul., 2023
Het had weinig gescheeld of Theater Astoria was verloren gegaan. Zover kwam het niet dankzij Eddy en Marianne de Vries. “We hebben het gebouw van de sloop gered.”
Slingeland FM
20 aug., 2022
De zender interviewt Marianne over de geschiedenis van het theater en de activiteiten die heden ten dage plaatsvinden.
Theater Astoria
23 mei, 2022
Op het nippertje is Theater Astoria in Winterswijk ontsnapt aan de sloophamer. Eigenaren Marianne en Eddy de Vries hebben het art deco gebouw uit 1925 volledig in oude luister hersteld. Een levenswerk dat ruim 25 jaar in beslag heeft genomen.
Theater Astoria
20 mrt., 2021
Museum Nieuws gaat met Marianne en Eddy in gesprek over de totstandkoming van het huidige Theater Astoria.
Theater Astoria
15 mrt., 2021
''Theater Astoria is ons cultuurmonument, cultuur vóór ons en ván ons!''
Theater Astoria
21 jan., 2021
In het KRO-NCRV programma krijgt de kijker toegang tot de wondere wereld van unieke huizen en interieurs. Op 28 januari brengt het programma een bezoek aan Theater Astoria.
Theater Astoria
14 aug., 2020
Om het buitengewone karakter van dit unieke Art-Deco theater aan meer mensen te kunnen tonen is het gebouw anno 2020 opengesteld voor publiek.
Theater Astoria
28 jul., 2020
Das monumentale Gebäude hat Charme, Charakter und Eigentümer, die mit Herzblut in dem Komplex (mit angrenzender Wohnung) leben.
23 jun., 2020
Om het buitengewone karakter van dit unieke Art Deco theater aan meer mensen te kunnen tonen is het theater nu opengesteld ter bezichtiging.
MEER NIEUWSBERICHTEN

PUBLICATIES


Wil je meer te weten komen over de fascinerende Art Deco stijl en diens invloed op architectuur, interieurontwerp, mode en beeldende kunst? Hieronder hebben we enkele inspirerende boekensuggesties op een rij gezet.

De kenmerkende asymmetrie, gebogen lijnen en decoratiemotieven uit de Art Nouveau stijl hebben voor een groot deel de architectuur en vormgeving van de late 19e en vroege 20e eeuw bepaald. Heeft deze stijl je aandacht gewekt? Bekijk dan eens onderstaande boekensuggesties.

  • Share by: